Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mörfi fajtája : Yorkshire Terrier

2011.03.16

Yorkshire Terrier

A yorkshire terrier (röviden: "yorkie") egy kutyafajta, a terrierek fajtacsoportjához tartozik, ezen belül a Toy terrier szekcióba. Az egyik legkisebb méretű és igen népszerű terrier. A kiállítások népszerű és látványos sztárja, kedvencként masnit, ékszert szoktak divathóbortból a sűrű szőrébe kötni vagy éppen divatos ruhácskákat adnak rájuk.

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Eredete

Nagy-Britannia

[szerkesztés] Besorolása

FCI által: Fajtacsoport: III. Terri

erek Szekció: 4 Toy terrierek munkavizsga nélkül

[szerkesztés] Megjelenése

Hosszú szõrû terrier, a szőrzet nagyon sima és a test két oldalán egyenletesen lelóg. A választék az orrtól a farok végéig terjed.Nagyon tömör (kompakt) és elegáns, egyenes testtartású, jelentõségteljes a kisugárzása. Megjelenése életerõt sugároz, teste arányos. Minden magánál kisebb élőlényt meghajszol.

[szerkesztés]

Fej

Koponya: kicsi és lapos, nem túl kiemelkedõ vagy ívelt.

[szerkesztés] Arc

Orra nem túl hosszú, orrtükre fekete. Harapás szabályos, tökéletes ollós harapás. A felsõ fogak szorosan illeszkednek az alsóakhoz és derékszöget alkotnak az állkapoccsal. A fogak egyenletesen helyezkednek el az állkapcson. Szemei közepes méretűek, sötétekbarnák, csillogóak, élénk tekintetûek és egyenesen elõre néznek. Nem túl elõreugróak. A szemhéjak sötét színűek. Fülei kisméretűek, V-alakúak, egyenesen állnak,nem túl messze egymástól, rövid és nagyon sötét tan-színű szõrzettel borítottak.

[szerkesztés] Ny

ak

Jó hosszúságú.

[szerkesztés] Test

Tömör (kompakt)

[szerkesztés] Hát

Egyenes

[szerkesztés] Ágyék

Jól tartott, fe

szes.

[szerkesztés] Bordák

Mérsékelten íveltek.

[szerkesztés] Farok

Korábban általában vágott. Vágott: Közepes hosszúságúra kurtított, sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb kék, különösen a farokvégen. A hát vonal

ánál kicsit magasabban hordott.

Vágatlan: Sûrû szõrzettel fedett. A szõrzet színe a test többi részéhez képest sötétebb , különösen a farokvégen. A hát vonalánál kicsit magasabban hordott. Lehetõleg minél egyenesebb. Hosszúsága kiegyensúlyozott összképet ad.

[szerkesztés] Mellső végtagok

Egyenes tartásúak, arany tan színû szõrzettel fedettek. A szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a tan-szín nem terjedhet a térdízület fölé. Vállak: jól fekvõek.

[szerkesztés] Hátsó végtagok

Hátulról nézve teljesen egyenesen állnak, a térdek csak mérsékelten fordulnak el. Sûrûn fedettek arany tan színû szõrrel, a szõrzet a végén néhány árnyalattal világosabb, mint a gyökerénél, a t

an-színezet nem terjedhet a térdízület fölé.

[szerkesztés] Mancsok

Kerek formájúak, a körmök sötétbarnák vagy feketék.

[szerkesztés] Mozgása

Lendületes; elölrõl és hátulról nézve szimmetrikusan és egyenes vonalon haladó.

[szerkesztés] Szőrzete

A testen mérsékelten hosszú, tökéletesen egyenes (nem hullámos), fényes, selymes szerkezetű, nem gyapjas. A fejen hosszú, arany tan-színû, mélyebb árnyalatú a fej két oldalán, a gyökerénél és az orron, ahol nagyon hosszú. A fej szõrzetének tan színe semmiképpen nem terjedhet ki a nyakra, a sötét vagy kormos színû szõrzet nem keveredhet a tan-színûvel. Szőre mindennapos gondozást igényel. Színezet: A nyakszirttõl a farok végéig sötét acélkék (nem ezüstös kék) szõrzet borítja a testet, melybe nem keveredhet fakó, bronzszínű vagy sötét árnyalat. A mellkason sûrû, fényes tan-színû szõrzet. A tan-színű szõrzet a gyökerénél sötétebb, mint a szõrszál közepén, a vége felé egyre világosabb.

Várható élettartam:14 év

[szerkesztés] Tömege

Kölyök korban általában 100 dkg alatt,felnőtt korban pedig 1,5 kg-tól fejlődnek tovább a kutyák. A testtömegük nem haladhatja meg a 5 kg-ot. Némely országokban 2.5 kg alatt nem engedélyezett a fajta tenyésztése.

[szerkesztés] Hibák

A fenti leírástól való bármilyen eltérés hibának minõsül és alapos figyelemmel a megfelelõ módon elbírálandó.

[szerkesztés] Megjegyzés

Kanoknál a két here normális fejlettségű és a herezacskóban helyezkedik el.

Egyes országokban tilos a farok csonkítása, a kiállításokon csak hosszú farkú kutyákat lehet felvezetni. (Pl. Németország, skandináv országok)

 

Yorkshire terrier (Yorkshire Terrier)
Yorkshire Terrier WA Mozart Dolce Sinfonia.jpg
Fajtagazda ország Nagy-Britannia
Osztályozás
Csoport III. terrierek
Szekció 4.Apró méretű (toy) terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2003
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Yorkshire terrier témájú

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.